DVD Beravci

Godine 1902. Brodska imovna općina je poklonila Beravačkoj imovnoj općini ručnu štrcaljku. U to je vrijeme u Beravcima bilo Zanatsko-obrtničko društvo. To Društvo vodilo računa kako o privatnoj tako i o društvenoj svojini. Međutim to zanatsko društvo se kasnije rasformiralo, a ručna štrcaljka je ostala u Beravcima neupotrebljavana. Nakon izbijanja požara 1928.godine kod plasta slame okupili su se mještani na mjesto požara, dovezli ručnu štrcaljku, ali kako nisu bili upoznati s njenim rukovanjem i radom, naopako su spojili usisne cijevi i normalno da nisu mogli pružiti pomoć istom. Slučajno je u to vrijeme u Beravcima radio jedan čovjek koji je poznavao tehniku gašenja pa je pokazao kako se upotrebljava ova štrcaljka. Poslije požara mještani su se okupili ispred Crkve i pod lipama razgovarali o požaru, o nestručnosti samih mještana i o tome čovjeku koji im je pokazao kako se rukuje istom, te su konstatirali da je to velika sramota za Beravce da im stranac pokazuje što treba raditi u slučaju požara. Nakon burne rasprave usuglasili su se da je vrijeme da se i u Beravcima osnuje DVD.

Osnivači DVD-a bili su:  Đuro Divić,  Stjepan Martinović, Vukasović Franjo (Luketić), Glavačević Adam, Boško Bošnjak, Čaušić Marijan, Ilija Živković, Nikola Lolić, Ilija Živković, Jaroslav Cener, Josip Lolić, Ivan Kladarić, Mijo Vukasović, Đuro Babić, Ivan Tobolčević, Velko Lolić, Jakob Žderić, Ilakovac Stjepan i drugi Beravčani.

Za predsjednika je izabran Đuro Divić, za tajnik učitelj Ilakovac Stjepan, za zapovjednika Josip Lolić. Odmah nakon osnivanja prišli su nabavki daljnje opreme koja je bila neophodna za rad Društva. Nakon što su nabavili opremu, prešli su pripremi za izgradnju Vatrogasnog doma.

Tako je 1932. i 1933. godine napravljen novi Vatrogasni dom, a  godine 1934. bila je posveta istog. Na posveti Doma odazvalo se cijelo selo, mještani su svojim prilogom pomogli da ista bude uspješna, što je bilo za svaku pohvalu. Glavni zadatak tadašnjeg rukovodstva bio je da što veći broj mještana pomaže ovo Društvo te da bude što više aktivnih članova. Danas možemo biti ponosni na naše osnivače koji danas više nisu živi.

Godine 1963. DVD Beravci je nabavio po prvi put motornu štrcaljku od IDVD Đuro Đaković iz Slavonskog Broda koja je bila neispravna. Stoga se naši mještani nisu mogli nadati brzoj i efikasnoj intervenciji no nisu stali na tome. Godine 1969. DVD  je nabavio novi vatrogasni agregat Savicu X-100. Nju još i danas posjedujemo, ali je van uporabe i koristi nam za uvježbavanje ekipa za natjecanje. Daljnji rad našeg Društva vidno je napredovao, ali još uvijek s nedovoljnom opremom.

Zbog nedostatka financijskih sredstava bili su prisiljeni iznajmiti salu vatrogasnog doma poljoprivrednoj zadruzi iz Sikirevaca na tri godine. Od najma skupljena su veća novčana sredstva od kojih se izvršio popravak Doma i kupljena su odjela – 10 komada.

Krenuli su i s uvježbavanjem ekipa za natjecanje te pripremili jedno odjeljenje za među-društveno natjecanje koje se održalo u Velikoj Kopanici 1976. godine gdje su zauzeli vrlo dobro 2. mjesto. Te iste godine bili su domaćini Općinskom finalnom natjecanju u organizaciji DVD-a Beravci i VSO Slavonski Brod. Organizacija je bila na zavidnoj razini, a i samo natjecanje. Natjecalo se devet ekipa sa naše općine, među njima i jedna ženska ekipa iz „Oriolika“ Oriovac. Godine 1977.

DVD je sudjelovalo na javnoj vježbi koju je organizirao naš protupožarni rajon u Sikirevcima. Vježba je bila natjecateljskog karaktera, a naše je Društvo zauzeli vrlo dobro 2. mjesto. U istoj godini dobili su četiri ispitana vatrogasca.

U veljači 1978. godine Društvo je dobilo suvremenu vatrogasnu štrcaljku Rozenbauer. Vatrogasni dom sagrađen 1934. godine služio je do 1986. godine kada ga rušimo i počinjemo uz pomoć sela Beravaca s izglasavanjem mjesnog samodoprinosa graditi ovaj naš sadašnji novi Dom sa spremištem. Prvi iskop je napravljen 8. srpnja. 1987. , a 11. srpnja. 1987. položen je kamen temeljac u prisustvu predsjednika Vatrogasnog saveza općine Slavonski Brod Milenka Batinića, Đure Žunića, Franje Divića i drugih društveno-političkih organizacija bivšeg sustava. 11. lipnja. 1988. godine Dom biva pokriven, te za kratko vrijeme i dovršen unutarnjim radovima, a nakon duljeg vremena i vanjski radovi. Važno je naglasiti da je vatrogasni dom bio planirano graditi u tri faze, gdje je izgrađena prva faza kao i što smo spomenuli dok druge dvije nisu izgrađene do dan danas.

Tijekom Domovinskog rata Društvo je nastavilo aktivno raditi s obzirom na ratne uvjete. Velika razaranja nisu zaobišla ni naše selo. Osim velikog broja granata selo je bilo pogođeno i velikim brojem prognanika iz Istočne Hrvatske i izbjeglica iz Bosne i Hercegovine. Svi naši članovi DVD-a Beravci uključili su se ili su po borbenoj sposobnosti i obvezi morali otići u obranu naše Hrvatske. Ostali članovi našeg Društva posebno su se istaknuli u zbrinjavanju prognanika i izbjeglica, jer tada gotovo da nije bilo kuće u Beravcima koja nije nekog zbrinula u svojim mogućnostima. Naši članovi bili su posebno aktivni u prikupljanju i raspodjeli humanitarne pomoći, najprije za prognanike i izbjeglice, a kasnije i za sve ostale socijalno ugrožene. Posebno se može istaknuti rad našeg člana Pavo Divić u Općinskom poglavarstvu gdje bio je zadužen za područje socijalne skrbi.

Nakon domovinskog rata Društvo ostvaruje zavidne rezultate na natjecanjima, tako da je Društvo na međuopćinskom natjecanju u Čajkovcima 1996. godine u kategoriji seniora zauzelo 1. mjesto, iste godine ponovilo je svoje rezultate i na prvom Županijskom natjecanju u Slavonskom Brodu, osvojivši 1. mjesto sa zlatnim odličjem. Zbog navedenih rezultata i postignutog uspjeha Društvo je osiguralo plasman  na 2. državnom natjecanju 1996. godine u rujnu mjesecu u Rijeci gdje je predstavljalo naše mjesto, Općinu Velika Kopanica i Brodsko-posavsku županiju.

Rat je učinio svoje. Društvo se svelo na vrlo mali broj članova. Zadnji trenuci su bili da se nešto učini po pitanju povećanja broja članova. Godine 1999. Društvo je brojilo ukupno 26 članova, od toga jednog časnika, 4 dočasnika, 8 ispitanih vatrogasaca, 5  vatrogasaca bez ispita i 8 počasnih članova. Moramo priznati da nam je to bilo krizno razdoblje u postojanju našeg Društva, no nismo pokleknuli nego smo nastavili dalje s radom. Društvo je većinu svojih aktivnosti usmjerio na rad sa djecom, mladima i ekipama za nastup na vatrogasnim natjecanjima po cijeloj slavoniji gdje su ostvarili zapažene rezultate i zavidne plasmane.

Nakon smrti našeg člana Franje Divić, na sjednici upravnog odbora održanoj 2. siječnja 2000. godine donesena  je odluka o pokretanju organizacije vatrogasnog natjecanja, u našem mjestu, koja će nositi naziv «MEMORIJALNI  KUP  FRANJO DIVIĆ« u znak sjećanja na pokojnog vatrogasca Franju Divić. Isto tako donesena je i odluka da se natjecanje održi svake sljedeće godine 30. svibnja,  koji se održava i danas.

Od 2000.godine pa do danas Društvo intenzivno nastupa na vatrogasnim natjecanjima od Državnih, Županijskih i KUP-ova u svim kategorijama diljem RH, gdje ostvaruje zavidne i zapažene rezultate, te se svim pobjedama i osvojenim prvim mjestima svima pohvalimo pregledom na stotine osvojenih pehara koji krase naš vatrogasni dom.

Nastupima na vatrogasnim natjecanjima Društvo nije umanjilo vatrogasnu spremnost u borbi protiv požara i drugih elementarnih nepogoda, a članovi operativne jedinice su sudjelovali na desetke vatrogasnih intervencija i dali svoj doprinos u gašenju i spašavanju na području Općine Velika Kopanica  i susjednih općina.

2005.godine zbog intenzivnijeg rada na proširenju članstva osnovana je Ženska B ekipa, koja i danas djeluje i na vatrogasnim natjecanjima postiže zavidne rezultate. Društvo radi na usavršavanju i osposobljavanju vatrogasnih kadrova, te kroz provedena osposobljavanja redovno usavršava svoje članove operativne jedinice kao i izvršne članove.

Kako se društvu iskazala potreba zbog težeg odlaska na intervencije ali i za prijevoz ekipa na vatrogasna natjecanja, krenulo se u nabavku novog vatrogasnog kombi vozila Opel – Vivaro koje je uz velike napore ali i veliku pomoć Općine Velike Kopanice, Vatrogasne zajednice Brodsko – posavske županije uspješno realiziran, te je Društvo 2013. Godine dobilo novo vozilo za prijevoz osoba.

Godine 2022. društvo je bogatije za novo navalno vozilo marke Iveco koje će značajno pozitivno utjecati na protupožarnu zaštitu na području VZO Velika Kopanica